Cüneyt Arkın’ın ünlü olma hikayesi şaşırttı! Meğer her yolu denemiş…

  • 28 Haziran 2022
  • Cüneyt Arkın’ın ünlü olma hikayesi şaşırttı! Meğer her yolu denemiş… için yorumlar kapalı
  • 568 kez görüntülendi.

Cüneyt Arkın’ın ünlü olma hikayesi şaşırttı! Meğer her yolu denemiş…

Cüneyt Arkın, dün gece evinde fenalaştı. Bir anda yere yığılan Arkın’ın kalbi durduğu anlaşıldı. Hastaneye kaldırılan Cüneyt Arkın, yapılan tüm müdahalelere rağmen Türk Milletinin Cüneyt abisi hayata döndürülemedi. 7’den 70’e herkesin sevgisini kazanan, onlarca projede yer alan Cüneyt Arkın’ın, ünlü olma hikayesini hatırlayalım. Arkın, ünlü olmak ve herkesin sevgisini kazanmak için her yolu denemişti.

Türk sinemasının çınarlarından biri olan Cüneyt Arkın’ı kaybettik. Dün gece evinde kalbi durdu. Hayatına onlarca film sığdıran en çok da ‘Kara Murat’ rolüyle hafızalara kazınan usta oyuncunun asıl mesleği doktorluktu.

Önce mesleğini sonra da adını değiştiren Arkın’ın asıl ismi ise Fahrettin Cüreklibatır’dır. Asıl mesleği doktorluk olan Cüneyt Arkın, sinema kariyerine askerdeyken göz kırptı.

Memleketi Eskişehir’de, yedek subay olarak askerliğini yaparken, Göksel Arsoy’un başrol oynadığı Şafak Bekçileri (1963) filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ’in dikkatini çekti.

Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963’te Halit Refiğ’in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı ve 2 yıl içinde en az 30 film çevirdi.

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Dinçer Çekmez, kendisiyle ilgili paylaştığı bir anısında Cüneyt Arkın ile ilgili de şu sözleri kullanmıştı:

“Tiyatroyu o kadar çok seviyordum ki, kimse bıraktıramadı. Ne paralar ne projeler teklif ettiler. Cüneyt Arkın’ın Beyoğlu’nda artist olmak için volta attığı zamanlardı. Cüneyt ki, Galatasaray’dan Tünel’e kadar 20 tur atardı. Bütün film şirketleri orada ya!”

“Bir de vitrinlere bakıyormuş gibi bir yürüyüşü vardı ama aslında ”Ulan hala bir yapımcı çıkmadı” şeklinde, insanların kendisine nasıl baktığını kolluyordu. Hatta ben o dönem kafayı kazıtmıştım, ”Bu Cüneyt kim ya! Senin fiziğin ve atletik kabiliyetin daha inandırıcı. Gel bu karate filmlerini Cüneyt’ten alalım, sana verelim ama tiyatrodan uzaklaş” dediler. Kabul etmedim.”

Cüneyt Arkın hafızalara filmlerdeki kavga sahneleriyle kazındı. 1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu.

Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı.

Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak, Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Kısa sürede avantür filmlerin en aranan oyuncusu haline geldi.

Romantik jön filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürse de hemen her karakter role de can verdi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere değişik türlerde filmler çekti. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın’ın kariyerinde özel bir yer kaplar.

Oldukça onurlu bir sanatçı olan Cüneyt Arkın 12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali’nde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney’i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney’in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın’ı en iyi erkek oyuncu

Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.

Yandex.Metrica