Yol verilmez alınır

  • 12 Şubat 2018
  • Yol verilmez alınır için yorumlar kapalı
  • 7.551 kez görüntülendi.
Yol verilmez alınır

Yol verilmez alınır

Arkadaşı Temel’e sorar “Ula Temel, sen trafik ışıklarinun anlamlarinu piley misun?” “Pileyrum da!” “O zaman söyle pakayum” “Yeşul geç, sarı dikkatlu geç, kırmızı; çok dikkatlu geç…”
Trafik kurallarıyla vakit kaybetmeyelim, bizim belirlediğimiz kurallarına göz gezdirelim;

Temel yanlış biliyor. Trafik lambalarının anlamı: Yeşil; geç, Sarı: kornaya basarak geç, Kırmızı: Belki kırmızıya yakalanmazsın gazı kökleyip geç.

-Şerit kullanım hakkı, kullanılan aracın beygir gücünün büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir.

-Dolu taksinin önünden, boş taksinin arkasından gidilmez.

-Sabaha kadar sinyal verseniz sol şeride geçemezsiniz. Kolunuzu çıkartın! Camdan kolu çıkartarak yol istemek, on sinyal verme gücüne sahiptir!

-Hiçbir ahval ve şerait sizin trafiğe takılmanızı gerektirmez, bulduğunuz her deliğe girin. Yirmi metre ilerlemek için gerekirse benzin istasyonunun bir ucundan girip diğer ucundan çıkın.

-Dar sokak, cadde, kavşak gibi birkaç araç tarafından trafiğin sıkıştığı noktalarda; aracının ‘burnunu ilk önce çıkaran’ daima geçer.

-Geçiş üstünlüğünün uygulanamadığı daha krizli durumlarında, şoförler birbirlerinin yüzüne bakarlar; ‘kararlı bakan’ geçer!

-Dörtlü flaşörü yakan istediği zaman istediği yerde durabilir.

-Altıncı hissine güvenen sürücülerin dikiz aynası kullanmasına gerek yoktur.

-Sürücü zaten altıncı hisse sahip olmalı, sinyal gereksiz olduğundan diğer araçların ne yapacağını kestirebilmelidir. Nadiren zarif sürücüler döner, sonra ‘döndüm sinyali’ verir.

-“U dönüşü yasak” levhası sadece yakınlarda polis varsa geçerlidir.

-Kontrolsüz kavşaklarda yol hakkı kavşağa kontrolsüz girendedir.

-Karşı şeritte kaza olmuşsa yavaşlanır ve izlenir.

-Selektör, şofrün eli ayağıdır. Bazen bir teşekkür, bazen bir uyarı bazen de bir küfür! Selektör dili; Tek selektör; Buyur geç, Çift selektör; Dalgınsın galiba, Uzun süreli selektör; Naaapıyon len!

-Korna ise şoförün gözü kulağı, dilidir. Kısa korna: Bazen teşekkür, bazen selamlaşma.

Orta uzunlukta korna: Yerine göre “uyumasana”, “naaapıyosun kardeşim”, “biraz dikkat etsene” benzeri orta derecede uyarı. Uzun korna; korna uzunluğuna göre yedi cedde kadar uzanabilen küfür içeriği!..

-Şehirler arası yolda araçlar birbirini geçmeden ardı ardına düzgünce sabit hızla ilerliyorsa ilerde radar vardır!..

-Karşı yönden gelen araç gündüz gözü fasılalı biçimde selektör yapıyorsa bu ‘İlerde çevirme var’ anlamındadır.

-Kamyonla şaka olmaz. Ama hafriyat kamyonları tüm yolların efendisidir! Hiyerarşide servis, minibüs, otobüs ve taksilerden önde gelir. Görüldüğünde yol verilir.

-Hacı uğurlama, asker uğurlama, düğün alayı, sünnet alayı, seçim parti konvoylarına asla müdahale edilemez. Bölünemez, sollanamaz!

-Park etmek yasaktır levhası dikkate alınmaz. Dikkate alınmak için aracın tek sileceği havaya kaldırılır, olmadı çizilir. Etkilidir…

Halime Gürbüz

Yandex.Metrica