Yemeklerde Kullanılan Bitkiler
GÜNEYİK
Kırlardan toplanan güneyik ayıklanır, yıkanır, doÄŸranır. Üzeri haÅŸlanmış yumurta ile süslenir. ZeyÂtinyağı ve koruk ekÅŸisi dökülür. Genellikle merciÂmekli bulgur pilavı ileyenir.
DOMALAN
GüneydoÄŸu Anadolu da keme diye isimlendirilen domalan, Fransa, İtalya gibi Akdeniz ülkeleri ile İngiltere’de “Truffle” adıyla bilinen bir mantar tüÂrüdür. En büyük özelliÄŸi kültür tarımı ileyetiÅŸtirilmemesidir.
LABADA (EVELEK)
BaÄŸ ve bahçelerde su arklarının kenarında görüÂlür. İlkbahar mevsiminde yetiÅŸir.
KUZU KULAÄžI
Özellikle aÄŸaçların dibini seven kuzu kulağı ince uzun yapraklı ve limondan daha ekÅŸi bir tada saÂhiptir. Yörelere göre ekÅŸi kulak, turÅŸu otu, ebemek-ÅŸisi adlarıyla bilinir. Yaprakları C vitamini, demir ve fosfor içerir. Salatası yapılır.
TERHUN
Yaprakları ince, uzun ve parlakyeÅŸil renktedir. Bi-berimsi acı tadı olan güzel bir kokusu vardır. Ter-hunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitaminiyönünden zengindir. Taze ve kurutulÂmuÅŸ yapraklan yemeklerde baharat olarak kullaÂnılır.
SİRKEN
Ispanakgiller familyasından olan sirken tellice ve telce olarak da bilinir. 1-1.5 m yükseklikte, yaprakÂları uzun saplı, A ve C vitaminleri ile protein yönünden zengindir. NiÅŸasta ve mineral bakımından zengin yapraklan genellikle mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
GELİNCİK
Öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,yatıştırıcı ve uyku verici etkiye sahiptir.
FESLEÄžEN
Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sinÂdirimi uyarıcıdır. FesleÄŸen sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; ÅŸiÅŸkinlik, mide kramÂpı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alaÂnıdır. Mide bulantısınıyatıştırır ve bağırsak paraÂzitlerini öldürebilir.
KADİFE
Kadife çiçeÄŸi, cilt problemlerinde, gözlerin güçÂlü görmesinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde, varislerde, kuru ve hassas ciltlerde kullanılmaktaÂdır. Aromaterapi Kadife çiçeÄŸi yağının hafif, hoÅŸ bir kokusu vardır. GüneÅŸ yanıklarına ve böcek sokÂmalarına karşı etkilidir.