Yemeklerde Kullanılan Bitkiler

GÜNEYİK
Kırlardan toplanan güneyik ayıklanır, yıkanır, doğranır. Üzeri haşlanmış yumurta ile süslenir. Zeytinyağı ve koruk ekşisi dökülür. Genellikle mercimekli bulgur pilavı ileyenir.
DOMALAN
Güneydoğu Anadolu da keme diye isimlendirilen domalan, Fransa, İtalya gibi Akdeniz ülkeleri ile İngiltere’de “Truffle” adıyla bilinen bir mantar türüdür. En büyük özelliği kültür tarımı ileyetiştirilmemesidir.
LABADA (EVELEK)
Bağ ve bahçelerde su arklarının kenarında görülür. İlkbahar mevsiminde yetişir.
KUZU KULAĞI
Özellikle ağaçların dibini seven kuzu kulağı ince uzun yapraklı ve limondan daha ekşi bir tada sahiptir. Yörelere göre ekşi kulak, turşu otu, ebemek-şisi adlarıyla bilinir. Yaprakları C vitamini, demir ve fosfor içerir. Salatası yapılır.
TERHUN
Yaprakları ince, uzun ve parlakyeşil renktedir. Bi-berimsi acı tadı olan güzel bir kokusu vardır. Ter-hunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitaminiyönünden zengindir. Taze ve kurutulmuş yapraklan yemeklerde baharat olarak kullanılır.
SİRKEN
Ispanakgiller familyasından olan sirken tellice ve telce olarak da bilinir. 1-1.5 m yükseklikte, yaprakları uzun saplı, A ve C vitaminleri ile protein yönünden zengindir. Nişasta ve mineral bakımından zengin yapraklan genellikle mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
GELİNCİK
Öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,yatıştırıcı ve uyku verici etkiye sahiptir.
FESLEĞEN
Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcıdır. Fesleğen sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısınıyatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir.
KADİFE
Kadife çiçeği, cilt problemlerinde, gözlerin güçlü görmesinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde, varislerde, kuru ve hassas ciltlerde kullanılmaktadır. Aromaterapi Kadife çiçeği yağının hafif, hoş bir kokusu vardır. Güneş yanıklarına ve böcek sokmalarına karşı etkilidir.